2010. november 19., péntek

Lekváros bukta

Első buktapróbálkozásom igen jól sikerült, fél nap alatt elfogyott az egész tepsinyi. Pedig féltem buktát készíteni, pedig mint kiderült, rém egyszerű. Recept szintén a már említett webszakácskönyvből.

Hozzávalók:      
                     
  • 45 dkg. liszt
  • 3 dl. tej
  • 1,5 dkg. élesztő
  • 5 dkg. cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • csipet só
  • sütésálló lekvár
  • 1 tojás
  • 2 ek víz
  • 5 dkg. cukor

Elkészítés:

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba tesszük a sóval elkevert lisztet és a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük az élesztős tejet és 15 percre letakarjuk. Utána hozzáadjuk a vajat és tésztává dolgozzuk és a duplájára kelesztjük meleg helyen. Kb. 1 óra.
A megkelt tésztát kinyújtjuk és kb. 10x12 cm-s téglalapokra vágjuk. A téglalap közepébe helyezünk egy csík lekvárt, majd a tészta két rövid végét ráhajtjuk és hosszanti irányba feltekerjük.  Ahol a két tészta fedi egymást az lesz alul. Kivajazott tepsibe tesszük őket szorosan egymás mellé. Letakarva még 40 percig kelesztjük. Ezek után megkenjük a felvert tojással a tetejüket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha a teteje idő előtt nagyon pirulna fóliával letakarjuk.
A végén a 2ek vizet elkeverjük a cukorral és ezzel megkenjük a még forró bukták tetejét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése