2010. június 20., vasárnap

Sajtkrémes csirke máshogy

Hozzávaló 2 fő részére:
  • 1 csirkemell
  • 1 snidlinges sajtkrém
  • 1 füstölt sajtkrém
  • 3 dl. főzőtejszín
  • 15 dkg sajt

Elkészítés:

A húst apró kockákra vágjuk és egy kicsit megpirítjuk.
Hozzáadjuk a sajtkrémet, majd mikor az ráolvadt felöntjük a tejszínnel és kevergetve picit forraljuk.
Áttöltjük egy jénaiba vagy egy hőálló tálba, sajtot reszelünk rá és addig sütjük, míg a sajt - amennyi a felszínén látszódig - kicsit megpirul.
Ezt én felkarikázott uborkával és paradicsommal bakonyi graham kenyérből készített pirítósra téve ettem a diéta alatt. Rizses változatot ebből szintén feltettem ide az oldalra. Ugyanez, csak más mennyiségekkel.

2010. június 17., csütörtök

Rakott brokkoli

Ahogy Piros csinálja:

Hozzávalók kb  4-6 főre:

  • 25 dkg rizs,
  • 50 dkg darált hús
  • 750 g brokkoli ( ehhez raktam most bébirépát is) 
  • 1 nagy pohár tejföl, 
  • só, 
  • bors, 
  • petrezselyem, 
  • bazsalikom, 
  • olaj, 
  • zsemlemorzsa
  • sajt  
  • vöröshagyma

Elkészítés:

A brokkolit és a rizst is megfőzzük sós vízben, a hagymát megpároljuk majd hozzáadjuk a húst és ízlés szerint fűszerezzük. Így pároljuk tovább kicsit. Egy nagy jénai tál aljába olajat öntünk és rétegezzük a hozzávalókat, alulra rizs, majd a hús, a brokkoli, tejföl a tetejére egy kis zsemlemorzsa ( ez el is hagyható) végül a rászórjuk a reszelt sajtot, lefedve kb 40 percig sütjük 220 fokon, majd kb 10-15 percig a fóliát levéve pirítjuk.

Lekvárral töltött muffin

Ehhez szinte semmilyen alapanyag nem kell, illetve csak olyan, ami általában a mi háztartásunkban mindig van itthon, tehát ha gyors sütit szeretnék és nincs itthon semmi akkor ilyet szoktam csinálni. 

Hozzávalók:   
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 15 dkg margarin
  • 1,5 dl tej
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 12 kanál bármilyen lekvár (sűrűvel jobb)
  • csipet só

Elkészítés:

A cukrot a tojással 2-3 perc alatt elektromos habverővel habosra keverem, majd hozzáadom a puha margarin és a tejet. Végül beleteszem a lisztet, sütőporté s a sót.
A muffinsütőt papírral kibélelem (itt nem nagyon jó kikenni), és félig megtöltöm a masszával, majd ráteszek egy jó nagy kanál lekvárt és utána betakarom a masszával.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütöm.
Ebből a mennyiségből 12 darab lesz.
A papírt akkor lehet majd szépen leszedni róla, ha kihűlt.




2010. június 15., kedd

Fahéjas csiga

A receptet szintén Pirostól kaptam, ő egy ismert recept oldalon találta.

Hozzávalók:
  • 20 dkg Graham-liszt  
  • 20 dkg sima liszt
  • 10 dkg vaj 
  • 5 dkg cukor 
  • 150 g joghurt  
  • 1-1,5 dl tej 
  • 1 tk sütőpor  
  • 1/2 tk szódabikarbóna 
  • csipet só

Töltelékhez:
  • 10 dkg cukor
  • 2 tk fahéj

Tetejére:
  • 4 ek cukrozott, sűrített tej

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük, a nagy gáztepsit kibéleljük sütőpapírral. A vajat felolvasztjuk (pl. mikróban), és langyosra hűtjük. A lisztet összekeverjük az 5 dkg cukorral, sóval, sütőporral, szódabikarbónával. Hozzáadjuk a vajat (kb. 3 evőkanálnyit hagyjunk meg belőle), joghurtot, tejet, és gyorsan keverjük össze. Lehet fakanállal vagy kézzel, nagyon lágy tésztát fogunk kapni. 
Borítsuk ki egy jól belisztezett felületre, és nyújtsuk ki téglalap alakúra, jó vékonyra.
Kenjük meg a megmaradt olvasztott vajjal, és szórjuk meg a fahéjjal összekevert 10 dkg cukorral.
Tekerjük fel szorosan a hosszanti oldalánál indítva, majd vágjuk fel kb. 1 - 1,5 cm vastag szeletekre.
A csigákat sorakoztassuk fel a tepsin, ne túl szorosan, mert nőni fognak.
Kenjük meg a tetejüket a sűrített tejjel, és tegyük be a sütőbe őket.
Légkeveréssel 15 perc alatt megsültek.
sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: hőlégkeveréses

Színes-csíkos keksz

Ahogy Piros készíti:

200 g margarint 18 dkg fruktózzal vagy 25 dkg cukorral habosra keverünk, majd hozzá adjuk a 2 db tojást, a 20 dkg tönköly és 30 dkg fehérlisztet, 2 tk sütőport, 2 kk vaniliaaromát majd összegyúrjuk, ízlés szerint ízesíthetjük, kakóval, csokidarabokkal, gyömbérrel, kókusszal, fahéjjal, megkenhetjük lekvárral, vagy ha megsült a tetejét díszíthetjük mázzal....
180 fokon kb 10-12 percig sütjük

Piros keksze:


Az én kekszem, bár én picit másképp csinálom. :)

  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 50 dkg liszt
  • 1 ek kakaó

A kakaó kivételével mindent összegyúrok, kétfelé veszem, az egyikbe belegyúrom a kakaót, egymásra fektetem, kinyújtom őket, majd feltekerem és a hűtőben pihen 2-3 órát. Utána felvágom, tepsiben helyet hagyva egymás mellé teszem és előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt megsütöm.
Variáció itt is nagyon sok van, én pl. a csokis részbe tettem még reszelt narancshéjat. :)


2010. június 14., hétfő

5 perces mikrós

Hozzávalók:     
  • 4 ek liszt
  • 4 ek porcukor
  • 1 mk. sütőpor
  • 1 tojás
  • 2 ek keserű kakaópor
  • 3 ek olaj
  • 3 ek tej

Elkézítés:

A hozzávalókat összekeverjük, egy mikrózható bögrébe vagy tálba öntjük és 3-4 perc alatt "megsütjük". Nekünk 600w-os a mikrónk, pont 3 perc kell neki.
A lehetőségek tárháza majdnemhogy végtelen. Szinte bármilyet lehet csinálni, a fantáziánkra van bízva.
A mi kedvenceink a diós, meggyes, narancshéjas/leves, banános, de kipróbáltam már úgy is, hogy az edény aljára babakekszet tettem, rá a tésztát és úgy bele gyümölcsöket. Én lezárható tetejő kis edényben csinálom, így 2-3 napig is friss marad, bár elvileg ez két adag.

Gyros házilag

Hozzávalók 6 személyre:
                                       
  • 6 db. pita (nekem nagyon kicsiket sikerült vennem, lehet, hogy másnak 4 személyes ez az adag)
  • 1 cs. salátakeverék (ki milyet szeret)
  • 2-3 paradicsom
  • 1 kigyóuborka
  • 1 cs. gyros fűszerkeverék
  • 2 natúr joghurt
  • 1 kapros salátaöntet-por (meg lehet csinálni házilag is, de mi ezt szeretjük)
  • kb. 500g hús, ki mit szeret, pulyka, csirke, disznó, marha.....

Elkészítés:

A húst összevágjuk és az egyik joghurtba  kikevert gyros fűszerkeverékbe bepácoljuk. Kb. 1-2 órára így hagyjuk, de lehet egész éjszakára is.
A pitát az előírás alapján elkészítjük - általában mini grillsütőben/sütőben mind a két oldalát megsütjük picit.
A zöldségeket összevágjuk, a húst megsütjük. A másik joghurtba belekeverjük az öntetport, de lehet a joghurtba sima kaprot tenni és egyéb fűszereket, aki amit szeret.
A pita aljára öntetet csurgatunk, teszünk bele húst, zöldségeket, majd a tetejére megint húst és öntetet.
Nagyon gyors, laktató és kiadós.

Nutellás-mogyorós muffin

Hozzávalók:
  • 2 ek. keserű kakaópor
  • 10 dkg sótlan mogyoró
  • 15 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 3 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 12 dkg nutella
  • 0,5 dl tej

Elkészítés:

A mogyorót megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd ledaráljuk. Összeforgatjuk a kakaóval, liszttel, sütőporral.
A tojást a cukorral habosra keverjük (elektromos habverő kb. 3-4 perc). Hozzáadjuk a margarint, a nutellát és a tejet, tovább keverjük, majd végül a lisztes keveréket beleforgatjuk.
A muffinsütő mélyedéseit kibéleljük (vagy kikenjük) és 3/4-ig tesszük a masszával. 
Én kicsit kevesebbet tettem bele és így 18 db. lett.
180 fokon 20 perc alatt megsütjük. 

Én ebből egyszer tortát is csináltam, az is fantasztikus lett!


Muffinból kérésre szinte bármilyen receptet fel tudok tenni!

Narancsos pulyka

A receptet Piros barátnőmtől kaptam. :)

Hozzávalók:                     
  • kb 6 szelet pulykamellfilé,
  • 2 vöröshagyma,
  • 1 tk olvasztott vaj,
  • 1 narancs,
  • 2 ek narancslekvár,
  • 2 dl zöldségleves( kockából),
  • só, bors, tokaji

Elkészítés:

A pulykamelleket sózzuk borsózzuk és vajjal kikent hőálló tálba fektetjük, mellészórjuk a cikkekre vágott vöröshagymát. 180 fokon kb 30 percet sütjük. 2 dl vízből és kockából levest főzünk és feloldjuk benne a narancslekvárt. A 30 perc leteltével ezzel a lével  ( ha lehűlt, melegítsük fel) meglocsoljuk a pulykát és hozzáadjuk a karikára szeletelt narancsokat is. 220 fokon kb 15- 20  percet sütjük. Ha a lé ellepi a pulykát, akkor azt leszoktam merni és kicsit visszarakom még pirulni a húst, közben szószt készítek. A pecsenyelevet a sült hagymát és a tokajit( ízlés szerinti mennyiség) összeforralom és a végén botmixerrel turmixolom/összedolgozom. Ha egész pulykából szeretnéd csinálni akkor az elősütés kb 1 kg
esetén 45-50 perc.

Ha ezt karácsonyra csináljuk, akkor köretnek J. Oliver féle karácsonyi krumplit szoktuk csinálni.
Krumplit fehér és sárgarépát nagyobb darabokra vágunk és előfőzzük hogy félkemények legyenek, tepsiben kacsazsírt forrósítunk 2-3 gerezd fokhagymával és rozmaringággal, ha kész akkor beleforgatjuk a zöldséget és kb 200-220 fokon először lefedve sütjük, kb 20-30 perc, majd ha átsült még egy kicsit a végén pirítjuk.