2010. június 14., hétfő

Narancsos pulyka

A receptet Piros barátnőmtől kaptam. :)

Hozzávalók:                     
  • kb 6 szelet pulykamellfilé,
  • 2 vöröshagyma,
  • 1 tk olvasztott vaj,
  • 1 narancs,
  • 2 ek narancslekvár,
  • 2 dl zöldségleves( kockából),
  • só, bors, tokaji

Elkészítés:

A pulykamelleket sózzuk borsózzuk és vajjal kikent hőálló tálba fektetjük, mellészórjuk a cikkekre vágott vöröshagymát. 180 fokon kb 30 percet sütjük. 2 dl vízből és kockából levest főzünk és feloldjuk benne a narancslekvárt. A 30 perc leteltével ezzel a lével  ( ha lehűlt, melegítsük fel) meglocsoljuk a pulykát és hozzáadjuk a karikára szeletelt narancsokat is. 220 fokon kb 15- 20  percet sütjük. Ha a lé ellepi a pulykát, akkor azt leszoktam merni és kicsit visszarakom még pirulni a húst, közben szószt készítek. A pecsenyelevet a sült hagymát és a tokajit( ízlés szerinti mennyiség) összeforralom és a végén botmixerrel turmixolom/összedolgozom. Ha egész pulykából szeretnéd csinálni akkor az elősütés kb 1 kg
esetén 45-50 perc.

Ha ezt karácsonyra csináljuk, akkor köretnek J. Oliver féle karácsonyi krumplit szoktuk csinálni.
Krumplit fehér és sárgarépát nagyobb darabokra vágunk és előfőzzük hogy félkemények legyenek, tepsiben kacsazsírt forrósítunk 2-3 gerezd fokhagymával és rozmaringággal, ha kész akkor beleforgatjuk a zöldséget és kb 200-220 fokon először lefedve sütjük, kb 20-30 perc, majd ha átsült még egy kicsit a végén pirítjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése