2010. március 20., szombat

Marcipános-erdei gyümölcsös csokoládétorta

Igazi szülinapi torta! A fiam egyik kedvence. Szülinapjára mindig ilyet készítek.

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 15 dkg. marcipánmassza
  • 5 tojás
  • 5 dkg étcsokoládé (70%)
  • 5 dkg. vaj
  • 1 mk. vaníliaaroma
  • 1 dl. cukor
  • 1 dl. liszt
  • 2 ek. érkezési keményítő
  • 1 csipet só

Töltelékhez:
  • 10 dkg marcipánmassza
  • porcukor a nyújtáshoz
  • 500 ml. erdei gyümölcs lekvár/jam
  • 1 cs. mirelit erdei gyümölcs mix.

Tetejére:
  • 15 dkg. ét tortabevonó

(A képen fehércsokival ragasztott marcipánformák vannak)

Elkészítés:

A tésztához a marcipánmasszát lereszeljük. 
A csokoládét a vajjal megolvasztjuk (én mikróban szoktam)
A marcipánt, a cukrot, a vanília aromát, 4 tojás sárgáját és egy egész tojást habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, keményítőt és a kakaóport, majd a csokoládés-vajas masszát.
A 4 tojásfehérjét sóval habbá verjük és az előzőeket óvatosan, fokozatosan belekeverjük.
A sütőt 210 fokra előmelegítjük.
A tésztát egy kb. 24 centis kivajazott tortaformába öntjük és 180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni. 
Ezalatt a marcipánmasszát porcukron tortalap nagyságúra nyújtjuk.
A tésztát kettévágjuk, megkenjük a lekvár felével, majd rászórjuk a gyümölcsöket és ráhelyezzük a marcipánt és a tortalap tetejét. Kívülről is megkenjük lekvárral.
A tortabevonót s egy kanál vajat megolvasztunk és ezt a torta tetejére öntjük és szépen elsimítjuk rajta úgy, hogy az oldalát is bevonjuk vele. 
Ezután bárhogy díszíthető a torta.

Úgy is nagyon finom, ha a tésztába keverjük a lecsöpögtetett gyümölcsöt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése