2010. március 18., csütörtök

Szalagos fánk

Hozzávalók:                                                  
  • 60 dkg. liszt
  • 3,5 dkg. élesztő
  • 3 dl. tej
  • 4 ek. cukor
  • 0,5 dl. rum
  • 4 tojássárgája
  • 1 mk só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 7 dkg. vaj

    Sütéshez: olaj

    Tálaláshoz baracklekvár, porcukor


    Elkészítés:

    Az élesztőt 1 dl. langyos tejbe morzsoljuk. Hozzáadunk 4 ek. lisztet és egy kis kanálnyi cukrot. Összekeverjük és így kovász lesz belőle. Kb. 20 percig érleljük.
    Ezalatt a rumot meglangyosítjuk és a maradék cukrot feloldjuk benne. (Én mikróban szoktam)
    A többi lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a kovászt, a sót és a reszelt citromhéjat, majd a cukros rumot, a maradék tejet és az olvasztott vajat. Az egészet jól összedolgozzuk. Kb. 5-7 perc dagasztás után hólyagos, lágy tésztát kell kapnunk.
    Letakarva egy órán át pihentetjük. A duplájára fog nőni.
    Gyúródeszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kb. 8 cm. átmérőjű olajba mártott pogácsa vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
    Megint kelesztjük 30 percig, majd a közepüket kissé benyomjuk (én a klopfoló nyelével szoktam :) ) - ez a fele kerül alulra - és közepesen forró olajba rakjuk.
    Lefedve sütjük közepes lángon 1,5 percig, majd levesszük a fedőt, megfordítjuk és így sütjük még 1,5 percig.
    A kész fánkokat lecsöpögtetjük, majd a mélyedésekbe lekvárt teszünk és porcukorral megszórjuk.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése