- 60 dkg. liszt
- 3,5 dkg. élesztő
- 3 dl. tej
- 4 ek. cukor
- 0,5 dl. rum
- 4 tojássárgája
- 1 mk só
- 1 citrom reszelt héja
- 7 dkg. vaj
Sütéshez: olaj
Tálaláshoz baracklekvár, porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl. langyos tejbe morzsoljuk. Hozzáadunk 4 ek. lisztet és egy kis kanálnyi cukrot. Összekeverjük és így kovász lesz belőle. Kb. 20 percig érleljük.
Ezalatt a rumot meglangyosítjuk és a maradék cukrot feloldjuk benne. (Én mikróban szoktam)
A többi lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a kovászt, a sót és a reszelt citromhéjat, majd a cukros rumot, a maradék tejet és az olvasztott vajat. Az egészet jól összedolgozzuk. Kb. 5-7 perc dagasztás után hólyagos, lágy tésztát kell kapnunk.
Letakarva egy órán át pihentetjük. A duplájára fog nőni.
Gyúródeszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kb. 8 cm. átmérőjű olajba mártott pogácsa vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Megint kelesztjük 30 percig, majd a közepüket kissé benyomjuk (én a klopfoló nyelével szoktam :) ) - ez a fele kerül alulra - és közepesen forró olajba rakjuk.
Lefedve sütjük közepes lángon 1,5 percig, majd levesszük a fedőt, megfordítjuk és így sütjük még 1,5 percig.
A kész fánkokat lecsöpögtetjük, majd a mélyedésekbe lekvárt teszünk és porcukorral megszórjuk.
A kész fánkokat lecsöpögtetjük, majd a mélyedésekbe lekvárt teszünk és porcukorral megszórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése