2010. március 23., kedd

Mézes zserbó

Hozzávalók:
                                    Tésztához
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg. margarin
  • 16 dkg porcukor
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 2 tojás 
  • 4 ek. méz
  • 2 ek. tejföl

A krémhez:
  • 3 tojássárgája
  • 25 dkg. porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 ek liszt
  • 5-6 dl tej
  • 2 ek. méz
  • 20 dkg. margarin
  • 2-3 ek. rum
  • Sárgabaracklekvár

Tetejére: 
  • tortabevonó 
  • 1 ek. margarin

Elkészítés:

50 dkg lisztet elmorzsolunk 10 dkg. margarinnal. Hozzáadjuk a 16 dkg porcukrot, a szódabikarbónát, a 2 tojást, a 4 ek. mézet és a tejfölt és jól kidolgozott tésztát készítünk.
4 részre osztva pihentetjük egy keveset. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és egyenként megsütjük őket. Kb. 180 fokon. Pár perc alatt megsül, vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad. 

A krémhez a tojássárgájákból, 3 ek. cukorból, a vaníliás cukorból, a 3 ek. lisztből és 5-6 dl. tejből sűrű krémet főzünk. Amikor teljesen kihűlt összekeverjük a margarinnal, a porcukorral és a rummal.

Az első lapot megkenjük a vaníliás krémmel, majd ráhelyezzük a második lapot. Azt lekvárral kenjük (lehet úgy is, hogy a vaníliás krémből kiveszünk egy adagot és abba kakaót keverünk és ezzel kenjük lekvár helyett), majd ráhelyezzük a harmadik lapot, amit szintén a vaníliás krémmel kenünk meg. Rátesszük az utolsó negyedik lapot és azt tetszés szerint vagy vaníliával, vagy lekvárral kenjük vékonyan, majd a tetejére öntjök a margarinnal felolvasztott tortabevonót és elsimítjuk rajta.

Egyik kedvenc karácsonyi sütink, ilyet minden évben csinálunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése